Noże do sera

Noże do sera – co je wyróżnia? Dlaczego potrzebujemy osobnego noża akurat do sera? Jeśli ktoś gustuje w zwykłej najpopularniejszej goudzie czy edamskim dobrze poradzi sobie zwykłym kuchennym nożem, jakiego używa do krojenia innej żywności. Jeśli jednak ktoś postanowił poznać nowe gatunki, szybko przekona się, że różniąca je konsystencja jest właśnie tym co obliguje do korzystania z różnych rodzajów ostrzy.

Jakie mamy gatunki serów, czym się charakteryzują i ile jest noży do serów oraz jak je odpowiednio dobrać – o tym przeczytacie w naszym artykule.

Nóż do sera
Nóż do sera

Jakie noże do sera wybrać i kupić?

Ser zaskakuje mnogością swoich gatunków. Niektóre regiony świata słyną z produkcji jednego konkretnego typu sera. Jedne przygotowuje się dość szybko, inne potrzebują bardzo długiego leżakowania i dojrzewania. Te twarde wymagają specjalnej budowy, niekiedy przypominającej bardziej narzędzia budowlane niż kuchenne. Miękkie powinny mieć dziury, inaczej ser przyklei się i nie będziemy w stanie ukroić równego kawałka. Sery możemy podzielić na:

  1. Podpuszczkowe
  2. Kwasowe
  3. Kwasowo-podpuszczkowe
  4. Zwarowe

Sery żółte to właśnie sery powstałe z mleka, do którego dodana została podpuszczka. Wśród tych z kolei, w zależności od stopnia wilgotności, możemy wyróżnić sery:

  • Twarde
  • Półtwarde
  • Miękkie

Zobacz także: Wyciskarka wolnoobrotowa do 1000 zł

Noże do serów twardych

Przydadzą się jeśli mamy ochotę skosztować sera typu grana padano, parmezan, chevrette czy pecorino. Do tej grupy należą głownie sery włoskie. Dojrzewają od 1 roku do 2 lat. Niektóre dłużej. Produkowane są z odtłuszczonego mleka krowiego, a ich wilgotność według norm waha się od 26 do 34% . To z powodu mniejszej niż w innych serach wilgotności są twarde i kruche.

Jaki nóż sprawdzi się do serów twardych?

Musi mieć naprawdę solidne ostrze, zdolne pokroić na małe, zgrabne kawałki i nie pokruszyć nawet najtwardszych gatunków. Ich kształt zwykle przypomina tasak lub trójkątną łopatkę. Charakterystyczną cechą jest dłuższa niż klinga rękojeść.

Noże do serów półtwardych

To chyba najpowszechniejsza grupa serów, każdy z nas, kto zjadł w życiu choćby kawałek żółtego sera, kosztował zapewne tej grupy. Możemy więc zaliczyć do niej Goudę, Emmental, Edam czy Cheddar. Te sery dojrzewają od 2 do 12 miesięcy i cechują się wilgotnością na poziomie od 35 do 50%. Konieczna do ich produkcji jest skórka, która może powstać naturalnie, ale także być dodana sztucznie – najczęściej korzysta się z wosku bądź parafiny, powłoki polioctanowej czy też bandaża.
Kształt noży do serów półtwardych jest podobny do tych z poprzedniej grupy – najczęściej wygląda jak mały tasak lub znak „ustąp pierwszeństwa”.

Jaki nóż do sera wybrać?
Jaki nóż do sera wybrać?

W jaki sposób używać noży do sera?

Nóż do sera należy zawsze prowadzić od środka aż do samej skórki (w podobny sposób, w jaki kroimy tort), ponieważ smak będzie zmieniał się w zależności od miejsca. Jeśli pokroimy ser równolegle do skórki, nie poczujemy całej gamy smakowej zawartej w jednym kawałku. Tej zasady należy się trzymać niezależnie od gatunku sera – tyczy się ona wszystkich rodzajów.

Noże do serów miękkich

Do tej grupy serów należą te krótko dojrzewające oraz pleśniowe czy maziowe. Krótko, mianowicie od 10 do 30 dni. Są kremowe i delikatne, a ich wilgotność mieści się w przedziale 50-60%.
Co do serków pleśniowych, to występują one albo z jej porostem, albo przerostem. Najpopularniejsze z tej pierwszej grupy są camembert czy brie, a w drugiej możemy wyróżnić gorgonzolę, roquefort czy Blue.

Sery maziowe to mniej znane Romadur, Livarot czy Taleggio.
Noże do serów miękkich wymagają specjalnej konstrukcji przez swoje przeznaczenie – miękkie sery bardzo łatwo przyklejają się i nieładnie odkształcają, dlatego nóż do takiego sera powinien być dziurkowany, mieć ząbki na krawędzi tnącej oraz rozwidlony czubek.

Strunowe noże do sera

Istnieją również noże do sera z żyłką, bardzo naprężoną, osadzoną na stelażu. Struny do takiego noża są wymienne i bardzo ostre, więc należy obchodzić się z nimi z taką samą ostrożnością jak z tymi zwyczajnymi. Uchodzą za uniwersalne, będące w stanie poradzić sobie zarówno z serami twardymi, półtwardymi oraz miękkimi.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie noży do sera?

Decydując się na kupno takiego produktu, zyskujemy przedmiot na lata, warto więc upewnić się, że będzie nam służył cały czas w dobrej kondycji. Ostrze powinno być wykonane z dobrej jakości stali. Obecnie w ofertach możemy znaleźć klasyczną stal nierdzewną oraz stal japońską, która uchodzi za jeszcze lepszą.

Rączki najczęściej spotyka się plastikowe lub drewniane. Powinny być dobrze wyprofilowane, wyważone i pewnie leżeć w dłoni. Często uwzględniane jest, aby zakup dobrze prezentował się w widocznym miejscu w kuchni, dlatego w ofertach występują dołączone eleganckie etui czy magnetyczne deski, które można powiesić na ścianie.

Ile kosztują noże do sera?

Noże do sera zazwyczaj można spotkać w zestawie – jego koszt waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych, w zależności od marki. Zazwyczaj oprócz wymienionych już rodzajów noży, będzie znajdował się w nim także widelec, posiadający 2 szpikulce – służy do kruszenia sera, oraz nabijania gotowych kawałków na paterę.
Pojedyncze egzemplarze występują w podobnej cenie, więc warto zainwestować od razu w cały zestaw.
Nóż strunowy do sera będzie kosztował około 100zł, a zapasowa żyłka około 20.

Gdzie kupić noże do sera

Obecnie na rynku jest wiele konkurujących ze sobą marek, oferujących godne uwagi produkty. Można dostać je w małych lokalnych sklepikach, prowadzonych z pokolenia na pokolenie, jak i w dużych dyskontach. Największy wybór znajdziecie z pewnością na stronach internetowych.
Decydując się na zakup, warto rozważyć propozycje takich producentów jak Boska, Stelton, WMF, Philippi, Iittala czy Zwilling albo Bloomingville

Najlepszy nóż do sera
Najlepszy nóż do sera

Wasze opinie o nożach do sera

Korzystacie ze specjalistycznych noży do serów? Jesteście fanami paryskiej plateau à fromage i chcecie przygotować taką w domu? Napiszcie nam o tym komentarz!

Noże do sera – ranking najlepszych

Serwując sobie serową ucztę wybieramy najlepsze gatunki do skosztowania. Warto przygotować je z pomocą najlepszego sprzętu. Przed wami ranking najlepszych noży do sera w różnych przedziałach cenowych.


« || 2021